Een boom kan goed groeien wanneer deze toegang heeft tot zonlicht, nutriënten en water. Een boom moet ook voldoende ruimte hebben om te wortelen. Ondergronds gaat het wel eens mis. Er kan sprake zijn van bodemverdichting.

De gevolgen voor bomen

Door bodemverdichting is de bodem te compact. Er is weinig of geen lucht en dus ook geen bodemleven. Het water kan er niet doorheen en wortels kunnen lastig groeien.

Bomen ploffen als oplossing

Wat je op dat moment wilt, is de wortels de ruimte geven om te groeien. Dit kan met de plof-methode. Dit is een vorm van groeiplaatsverbetering waarmee er lucht in de bodem gebracht wordt. De bodem ploft als het ware en er ontstaat letterlijk ruimte voor de wortels. Het bodemleven kan zich vervolgens weer ontwikkelen zodat de boom zich kan voeden met de benodigde stoffen.

Hoe weet ik of ik bomen moet laten ploffen?

Je merkt dit probleem niet zo snel op. In natte periodes kun je eventueel merken dat water blijft staan. Heb je een vermoeden van slecht groeiende bomen? Laat een boomverzorger dan even een kijkje nemen. Bomen laten ploffen? Wij kunnen je hierbij helpen.