Een boomveiligheidscontrole wordt ook wel een VTA-controle genoemd. VTA staat voor Visual Tree Assessment. Bij een boomveiligheidscontrole wordt de conditie van de boom gecontroleerd. Het is natuurlijk fijn om te weten of je boom gezond is en er goed bij staat. Tegelijkertijd is een boomcontrole is belangrijk om aan de zorgplicht te voldoen.

Voldoen aan de zorgplicht

Wat veel mensen niet weten is dat boomeigenaren een wettelijke zorgplicht hebben. Dit houdt in dat een boomeigenaar verplicht is om zijn of haar bomen periodiek te laten beoordelen door een specialist. De controleur beoordeelt de gezondheid van de boom en zal, wanneer nodig, actie ondernemen.

Als je aan de zorgplicht voldoet, kun je je tot de verzekeringsmaatschappij wenden wanneer de boom schade of letsel veroorzaakt aan derden. Doe je dit niet, dan bestaat er een kans dat je aansprakelijk wordt gesteld als er bijvoorbeeld er een zware tak op een auto valt. Voorkom aansprakelijkheid door een boomcontrole te laten doen.

Wat controleren we?

Een boom heeft een gedeelte boven en onder de grond en daarom kijken we verder dan de takken en de bladeren. De verschillende aspecten die bij een boomveiligheidscontrole beoordeeld worden zijn:

  • Biologische symptomen
  • Mechanische symptomen (structuur)
  • Conditie
  • Breukgevoeligheid
  • Stabiliteit

  Door deze punten te controleren kunnen we de gezondheid én de kans op schade inschatten. Natuurlijk zullen we er ook alles aan doen om de boom weer in goede conditie te krijgen wanneer deze niet goed is. Het is aanbevolen om een boomcontrole om de paar jaar uit te laten voeren.

  Wat kost een boomveiligheidscontrole?

  Ten eerste is het belangrijk om een controle altijd door een erkend boomspecialist te laten doen. Zo weet je zeker dat de controleur de juiste kennis en kunde bezit om een goede analyse te maken zodat jij aan de zorgplicht voldoet. Heijboer Boomverzorging kan je hierbij helpen.

  Wij verzorgen VTA-controles voor particulieren en organisaties in Zuidwest-Nederland. Wil je meer te weten komen over onze werkwijze of over de kosten, neem dan contact op of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.