Bij bodemverdichting gaat de bodemstructuur verloren, waardoor de kwaliteit van de bodem achteruit gaat. Dit komt doordat de bodem wordt samengedrukt, wat leidt tot een afname van het bodemleven, slechte doorwortelbaarheid en slechte ontwatering. De oorzaak van het samendrukken van de bodem zijn met name zware voertuigen en machines.

Gevolgen van bodemverdichting 

Een veelvoorkomend probleem op kleigrond in nieuwbouwwijken, grasvelden, weilanden en akkers is dat op bepaalde plekken water blijft staan. Dit is één van de gevolgen die bodemverdichting met zich meebrengt. Doordat de bodem wordt samengedrukt, en bodembewoners zoals schimmels en wormen zich ondergronds niet meer goed kunnen bewegen, kan regenwater slecht worden afgevoerd.

Een mindere bodemstructuur heeft ook een negatieve invloed op het andere leven onder de grond. Bodemverdichting zorgt er ook voor dat, naast wateroverlast, er schade aan bomen en planten ontstaat. Dit is vaak pas op de langere termijn zichtbaar. De wortels van bomen en planten krijgen onvoldoende toegang tot voedingsstoffen en zuurstof wat leidt tot een vertraagde groei of zelfs het afsterven van de beplanting.

Hoe zie je dat je boom in verdichte grond staat? 

Naast wateroverlast, kun je bodemverdichting signaleren door de volgende kenmerken aan bomen en planten: 

  • Weinig of kleinere bladeren
  • Dode takken
  • Weinig vruchten
  • Dode takken aan de toppen van de boom

Twijfel je of je te maken hebt met bodemverdichting? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. In de meeste gevallen van bodemverdichting kunnen wij actie ondernemen om bomen en/of planten te redden. 

Bodemverdichting voorkomen 

Je kunt zelf een aantal dingen doen om de kans op bodemverdichting te verkleinen. Zorg in ieder geval dat je de wortelzone van een boom vermijdt met grote en zware apparaten zoals kranen, auto’s en tractoren. Ontkom je hier niet aan, leg dan ter bescherming rijplaten neer. Laat verder ook geen afval, grond en andere materialen toe in de wortelzone van de desbetreffende boom/bomen. 

Bodemverdichting verhelpen 

Het verhelpen van bodemverdichting gebeurt middels een compressor, waarmee lucht in de grond geïnjecteerd wordt, oftewel de grond laten ‘ploffen’ en tevens voedingstoffen in de bodem aanbrengen. Door dit op een aantal plekken rondom een boom te doen, zal de boom gemakkelijker kunnen ademen en krijgen de wortels betere toegang tot water en voedingsstoffen. 

Contact

Wil je meer weten over bodemverdichting? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Andere diensten:

Veilige uitvoering

Professioneel Materieel

Vakkundig opgeleid

Uw bomen zijn mijn zorg

Wilt u bomen laten snoeien, weg laten halen of verzorgen? En bent u op zoek naar een vakman? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan. Dan kijk ik wat het best is voor uw bomen en uw situatie.

of bel mij op 06 – 55 12 01 29