Door de Zeeuwse kleigrond hebben we al snel te maken met wateroverlast. De bodem is namelijk slecht doordringbaar. Om de kleigrond te draineren moeten we eigenlijk de bodem luchtiger maken.
Waarom kleigrond luchtiger maken?
De Zeeuwse kleigrond is relatief vochtig, zwaar en compact. Dat betekent dat het slecht waterdoorlatend is. Dit merk je ook bovengronds: water blijft in de tuin staan.
We spreken ook wel van bodemverdichting. De bodem is helemaal ‘dicht’, zonder lucht of bodemleven. Zie het als een platgestampte homp play-doh klei. Je kunt er water opgooien, maar het zal er niet in weg zakken. Wanneer je scheurtjes en gaatjes maakt in die klei en er nog eens wat water op gooit, zal het wel weglopen. Hetzelfde gebeurt als je lucht inbrengt in de kleibodem van je tuin waardoor deze scheurtjes krijgt. Dat noemen we beluchting. De methode heet ook wel de ‘plof-methode’. Met een lans brengen we lucht in de bodem waardoor de benodigde scheurtjes ontstaan. Daarnaast kunnen we de bodem voorzien van voeding zoals compost en poreus materiaal waardoor de bodem luchtiger wordt en water kan opnemen.
Kleigrond draineren zonder riool
Het aanleggen van een afvoersysteem voor de kleibodem zou de oorzaak van het probleem niet wegnemen. Water blijft namelijk liggen en komt niet zo snel in de afvoer terecht. Daarom is het beluchten en voeden van de kleibodem een goede oplossing en daar komt geen afvoer bij aan te pas. Door de bodem te verbeteren kan het water beter afgevoerd worden én krijgen wortels van bomen en planten de ruimte om te groeien. Meer groen in de tuin betekent ook weer een betere waterafvoer!
Klaar met natte voeten in de tuin?
Door beluchting kunnen we de kleigrond weer waterdoorlatend maken. We helpen je graag verder. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.