Er komt veel nieuwbouw bij op de Zeeuwse kleigrond. Voordat de woning klaar is, wordt er heel wat heen en weer gereden met machines en zwaar materieel. Dat betekent dat de kleibodem steeds meer wordt aangestampt. Heb jij wateroverlast in jouw nieuwbouw-tuin? Dan is de kans groot dat je met bodemverdichting te maken hebt.
Wat is bodemverdichting?
Een verdichte bodem betekent dat er in de bodem geen ruimte meer is voor vocht, zuurstof en organische stoffen. De bodem is namelijk helemaal samengedrukt. De voedingsstoffen ontbreken, bomen en planten kunnen er niet in wortelen en er kan geen water meer worden opgenomen. Dit merk je vervolgens ook bovengronds. Wanneer het regent, blijft het water op het gras of op de klei staan. Wateroverlast is het gevolg. Gelukkig kunnen we daar iets aan doen.
Oplossingen
Een bodemanalyse zal uitwijzen wat het probleem met de bodem precies is. We checken de bodemdichtheid, vochtdoorlatendheid en bodemgassen. Na die analyse weten we wat de beste oplossing is voor jouw tuin.
Eén van de meest effectieve oplossingen voor wateroverlast op hele compacte, verdichte kleigrond is het ‘ploffen’ van de bodem. Dit is nog een relatief onbekende techniek waarbij we met een machine lucht inbrengen in de bodem. De bodem ‘ploft’ en krijgt scheurtjes die ruimte maken voor zuurstof, mineralen en vocht. Zo wordt de bodem weer doorlaatbaar voor water.
Aanvullend is het aanbevolen om de bodem extra te voeden. We kijken welke stoffen er nodig zijn en kunnen dan de juiste bodemverbeteraar aanbrengen. Zo zullen bomen en planten beter groeien. En meer groen in de tuin betekent ook weer een betere waterafvoer!